אם אתה רוצה להצליח- הצב נכון את מטרותיך
בטח נתקלתם גם אתם באינספור פרסומים שקוראים לכם להצליח ובגדול. באופו כללי, רוח הזמנים מעודדת השגת מטרות, הצלחה ופריצות דרך מהירות. נושאים כמו מימוש עצמי והצלחה הם הצירים אשר סביבם נעים חיינו. ברור גם, שכולם רוצים להצליח.
כל יועץ, מאמן אישי או עסקי יתחיל את תהליך העבודה בכך שיבקש ממך להציב מטרות. אכן, אחד השלבים הראשונים בדרך להצלחה או למימוש הרצונות שלך - תלוי ביכולת שלך להציב נכון מטרות. וזאת למה? כי הצבת מטרות ממקדת אותך בשלבים ובדרך בה עליך לנוע.
תהליך הצבת מטרות הוא כמו שרטוט מפה עליה מצוירים סימנים שונים שמכוונים וממקדים אותנו לקראת היעד אליו אנו רוצים להגיע.
חשוב לציין, שהצבת מטרות איננה מתייחסת רק לנושאים מאוד גדולים וחשובים בחיים. המטרות שלנו יכולות להיות יומיומיות וגם פשוטות. ולמרות זאת, הכללים לניסוח נכון של מטרות תקף לכל סוגי המטרות.
היות שהתודעה שלנו מגיבה חזק למילים, עולה הסבירות שמטרות מוגדרות היטב ישפיעו על המוטיבציה ועל דרכי הפעולה שלנו.
אז בואו נתחיל..
כללים למטרה מוגדרת נכון
-
המטרה צריכה להיות מנוסחת בלשון הווה ובאופן חיובי
-
המטרה היא ספציפית ומדידה
-
היא מוגדרת בזמן
-
היא בהישג יד
-
הרווח בה עולה על ההפסד
-
מטרה נחשקת ומלהיבה
-
מהם שני הצעדים הראשונים להשגתה
-
הגדרת מטרה בהווה ובצורה חיובית - כיוון שהתודעה שלנו מושפעת ממילים, רצוי שלא נגדיר מטרה כמשהו עתידי וערטילאי, אלא, כמשהו שאנו חווים אותו כבר בהווה. הגדרת מטרה עתידית, פותחת פתח לספקות, דחיות והימנעות מלהתחיל לקיים אותה. מטרה מנוסחת בצורה חיובית - אנחנו לא יכולים להגדיר מטרה של משהו שלילי כמו "אני לא רוצה יותר להיות חסר בטחון". למה? הנה דוגמה שתמחיש זאת. דמיינו שהגעתם לקופה במטרה לשלם. האם תגידו למוכר "לא קניתי את החולצה הירוקה, לא קניתי את השמלה הכחולה וכן הלאה? הרי המטרה היא לשלם עבור מה שכן קניתם. כך גם תת המודע שלנו, אינו יכול להתייחס או לתת פתרונות אל "מה לא".
-
מטרה ספציפית ומדידה - כשהמטרה היא ספציפית, הדמיון שלנו יכול להיכנס לפעולה ולראות את התמונה שמתארת את השגת המטרה, ואז גם להרגיש ממש כאילו הוא חי את המטרה הושגה. מצב תודעה זה בו אנחנו בחוויה עוצמתית, למרות שהיא דמיונית (כי המוח לא מבדיל בין מציאות לדמיון) יוצר בתוכנו תחושות של התלהבות, מיקוד ומוטיבציה לנוע קדימה אל עבר המטרה או המציאות הנפלאה שחווינו בעזרת התודעה. "אני רוצה להיות מאושר", כן, זאת באמת מטרה משותפת לכולנו, אבל היא כל כך כללית. כל אדם מרגיש מאושר מסיבות אחרות, לכל אדם יש את את הדרך הייחודית שלו, ובכלל מהו מד האושר? איך נדע שהגענו ליעד? מטרות כלליות מידיי, מבלבלות ומעייפות אותנו, ולבסוף גורמות לנו לוותר מראש על הניסיון לממשן.
-
מטרה מוגדרת בזמן - כשאנו מגדירים מטרה עם זמן, אנחנו בעצם מתגייסים ומחויבים לעצמנו לממש אותה. הגדרת זמן היא הדרך שלנו לשמור וגם להניע את עצמנו. הגדרת זמן, היא כמו גשר בין המטרה ליישום שלה במציאות. מיותר לציין שכאשר אנחנו קובעים לעצמנו תאריך סיום, התאריך חייב להיות סביר ומתאים לסדר היום שלנו ולמי שאנחנו, אחרת, אנחנו מזמנים לעצמנו שלא לצורך כשלון ואכזבה שרק מרחיקים אותנו מהשגת מטרות.
-
מטרה בהישג ידך - כמובן שמטרות צריכות להיות ריאליות וברות השגה בהתאמה למי שאנחנו ולתנאי המציאות שלנו. כשאנחנו מגדירים מטרה, עלינו לוודא גם - האם השגת המטרה היא בשליטה שלנו? למשל המטרה שלנו היא להניע את הילד שלנו ללמוד. המטרה ברורה, אך האם זה באמת בשליטה שלנו? ממש לא. באופן כללי, כדאי שלא נציב לעצמנו מטרות שקשורות לאחרים, כי זה לא באמת עובד לרצות דברים עבור אחרים.
-
מטרה שבה הרווח גדול מההפסד - מובן מאליו שכאשר אנחנו רוצים להגדיר מטרה, אנחנו מאמינים שהרווח יעלה על ההפסד. יחד עם זאת, בתת המודע שלנו ישנם נימוק הפסד שאיננו מודעים להם, אחרת, למה לא הגדרנו לנו את המטרה כבר קודם? חשוב לבדוק מה נרוויח וגם מה נפסיד כשנשיג את המטרה, ובו זמנית, גם נרוויח ומה נפסיד כשלא השגנו את המטרה. אחת הדוגמאות הנפוצות קשורה לאמהות וקריירה. ברור שנשים רוצות מאוד לממש את הפוטנציאלים שלהן, להצליח ולהתקדם לתפקידי ניהול תובעניים. יחד עם זאת חשוב להן להרגיש שהן שם למען ידיהן. לא פעם עולה השאלה מהי המטרה המדויקת ביתור עבורן. איפה המחיר יותר כבד בהגשמה בעבודה או בחוסר הגשמה בעבודה?
-
מטרה נחשקת ומלהיבה - להגשים מטרה, זה תהליך שלוקח זמן. כדי להשאר מלאי מוטיבציה ומתמידים, אנחנו צריכים להשתוקק להגשמת מטרה שהצבנו. החלק המכריע בהצלחת מימוש המטרה איננו "האיך" נעשה זאת, אלא, הדלק האמיתי הוא ההתלהבות והאמונה שאתה פועל נכון ולכן זה חייב להצליח לך.
-
מהם שני הצעדים הראשונים להשגתה? - כדי להתחיל את הדרך לקראת מימוש המטרה במציאות וכדי לא להיבהל מהמרחק בינך לבין המטרה, עליך לתכנן רק את שני הצעדים הראשונים קדימה. הצעדים אינם חייבים להיות מהפכניים, אבל הם יזכירו לך שאתה מתקרב למטרה שלך. כדאי לשאול בכל שלב "מהי הפעולה הראשונה שעליי לעשות עכשיו? ומהי הפעולה שאחריה?"
אז, הציבו לעצמכם מטרות באופן הנכון, כך תזכו להצלחות קטנות שבדרך, עד שתגיעו אל הפסגה האישית שלכם, אליהם תכננתם מראש להגיע, בהצלחה.
המאמר נכתב בהשראת ספרו של ד"ר יוסי קדמי מומחה ב N.L.P - "להפוך להיות אומן בשאלת שאלות".